Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Kaya detayları şu ifadelerle aktardı;
3. Dünya Savaşı konjonktürünü tartışıyoruz ve bunu alt seviyede belkide cephelerin belirlendiği bir süreç içerisindeyiz. Hava ve deniz hattı aslında beraber değerlendirilmeli. Bu noktada gerçekten tarihi bir görüntü. Çin ve Rus hava kuvvetlerinin beraber uçuş yapmalı. Olası bir dünya savaşının cephe hattını ortaya koyuyor. ‘Bizim bloğumuz, bizim savunma hattımız, bizim yaşam alanımız Bering Denizi ve Pasifik’e kadar uzanan hattır’ mesajı verilmeye çalışılıyor.
Bu noktada Austin, ‘Dikkatle takip ediyoruz, bizim hava sahamıza yaklaşık 300 km mesafede uçuş gerçekleştiğini’ ifade etti ve ‘herhangi bir ihlal noktasında da mukabelemiz hazır. Karşılığını vermeye hazırız’ dedi.
Bu noktada teyakkuza geçen ABD var. Herhangi bir noktasında veya bunun daha yüksek gerilimli bir sürece ilerlemesi ihtimaline karşı. Tabi ABD her zaman teyakkuzda olmaya devam edecek. Bunu jeopolitik bir yansıması, göstergesi de var. Bu devasa savaş, ikmal uçaklarının ve bunun denizlerdeki yansımalarına baktığımız zaman Rusya ve Çin’in özellikle Ukrayna savaşından sonra çizdikleri blok görüntüsünde, tabi Çin biraz daha ihtiyatlı, ölçülü hareket ediyor ama Ukrayna savaşında ‘Biz Rusya’ya silah vermeyeceğiz’ derken ama bu işin ekonomik ve jeopolitik boyutunda Rusya ile beraber bir görüntü veriyor.
Şimdi bu noktada bunun devamında gerçekten daha büyük tatbikatlar yapılacak mı bilemiyoruz. Ama denizden bir tatbikat yapıldı. Bu noktada Güney Çin denizinin bilhassa Tayvan meselesini ön plana koyarak Çin’in ‘Benim denizlerdeki müdafaa alanım Tayvan Denizi ve Güney Çin Denizi olmak suretiyle burada herhangi bir ihlale karşı Tayvan’ı batı kampı, batı şemsiyesine almanız ihtimaline karşı ben bunun cevabını vereceğim’ dedi.
Hatta 3 sene öncesinde Şi Cinping bir açıklama yapmıştı; bizim 18 bin km deniz sahilimiz, kıyı şeridimiz var. Yaklaşık 3 milyon km2’de net sahamız vardır. Kendi çıkar alanını denizlerde ifade ederken, havada da bunun yansımasını ifade etti. Çin büyük bir uçak gemisi inşa etti. Bunu denize indirdi ve bu uçak gemisinin yanında büyük savaş gemileri inşa ederek yine Güney Çin Denizi’ne ve tabi kii Pasifik kıyılarına indirmeye devam ediyor.
Keza Rusya Federasyon’u da e deniz yatırımlarına devam ediyor. Kutupların İpekyolu’nda 6 denizaltı ve yeni yaptığı kruvazörlerle beraber ‘Burası bir Rus Denizidir, Rus sancağını biz aslında diktik’ diyen bir Rusya’da var karşımızda. Jeopolitik meydan okuma aslında devam edecek.
Bunun yansımaları Ukrayna’da, Pasifik’te, Güney Çin Denizi’nde ve Tayvan meselesinde ama aklıma tabi Sovyetler Birliği kurulduğu zaman 1917’de Vladimir Lenin’in ‘Sovyetler Birliği dünya sermayesini kuşattığı bir kaledir’ sözü vardı. Bu kalenin aslında daha büyük satırda, Çin’i de işin içine alacak şekilde büyüme ihtimali var.
Donald Trump döneminde Rusya ile ilişkiler nasıl olur? Çin ile ilişkiler nereye evrilir? Bunlar önemli. Hatta Trump, “Ben Zelenski ile konuştum. Ruslar bir savaş makinesi asla onlara karşı kazanamazsın. Çünkü Ruslar Napolyon ve Hitler’i yendi” dedi. Bu çok öneli bir cümle. Napolyon ve Hitler’i yenen bir Rusya ile baş edemezsin. Onlar bir savaş makinesidir. Trump, ‘İktidara gelirsem savaş durduracağım’ diyor.
Devamı denizlerde devam edecektir. Çin bu anlamda denizcileşen, hava kuvvetlerinde artık meydan okuyabilecek bir askeri güce evrildiğini de görüyoruz.
Etiketler: dakika , dünyadan , Ekonomi , güncel , gündem , Son